Elokuvat

Jörn Donner

Perkele 2 - Kuvia Suomesta

2017 Suomi
87min • Suomi
K7
Teema: Avaus- ja päätöselokuvat
15.11.2017 | klo 19.00 | Paikka: Tapio 1 | OSTA LIPPU

Rujon kaunis ja vähän rupinen satavuotias Suomi

“Kyllä, kaikkeehan sitä sattuu”, toteaa rekkakuski lakonisesti vaimonsa kuolemasta ja kiteyttää sekä hyvässä että pahassa jotain olennaista suomalaisuudesta. Nuoriso maakunnissa suunnittelee ammattikouluopintoja ja pakoa kotikylältä. Pääkaupungin nuori aikoo yliopistoon, rahoitusalalle ja Jenkkeihin, jossa on matalammat verot. Keski-ikäinen mies hakee vaimon Vietnamista. Keski-ikäinen nainen kuvailee, kuinka romahti aamulla ja pysyy kasassa rauhoittavilla. Lääkäri haluaa kotiuttaa. Rajat tuntuvat taas turvattomilta ja ne halutaan kiinni.

Kiistanalainen, provosoiva, mutta aina yhtä viriili Jörn Donner on palannut sorvin ääreen ja tuo silmiemme eteen turhia selittelemättömän ajankuvan satavuotiaasta Suomesta. Kannattaako Suomessa asua, elää, naida, kuolla, elokuva kysyy ja hakee vastausta kyliltä ja kaupungeista eri puolilla maata. Lopulta kukin katsoja joutuu vastaamaan omasta puolestaan.

Elokuvaessee on jatkoa vuoden 1971 klassikolle Perkele! Kuvia Suomesta. Maan tunnistaa samaksi, mutta se on silti hyvin erilainen.

Näytöstä alustamassa ja kysymyksiin vastaamassa elokuvan tekijöistä Rafael Donner.