Festarielämää

18.11.2017

Kiipeilyvehkeet kilkattivat Mountain-näytöksessä

- No ei se kauas mee, nauraa Lari Törrönen Karelian kiipeilijöistä Mountain-elokuvan jälkeen kysyttäessä, mitä ajatuksia herättää kun kiipeilijät niputetaan Rokumentin friikkiteeman alle. Sidontahommat ovat kiipeilijöillä tosin hiukan erilaisia kuin esimerkiksi Graigslist Allstars -elokuvassa nähdyt. Joukko Karelian kiipeilijöiden väkeä herätti huomiota ilmaantumalla näytökseen kiipeilyvarustus kilkattaen. Otsikko valehtelee sen verran, että näytöksen aikana ei kilkatusta kuulunut. Ainoastaan muutama naurunhörähdys joissakin hurjemmissa kohdissa. Elokuvan Törrönen kertoo yllättäneen.
- Ajattelin, että se olisi ollut vauhdikkaampi. Mutta siinä oli paljon hyviä kohtia ja erityisesti se tarina, jonka kertoja kertoi oli hyvä. Se laittoi ajattelemaan asioita ja vuoria erityisesti.


Törrönen kertoo harrastaneensa kiipeilyä - nimenomaan jääkiipeilyä - noin kymmenen vuotta.
- Jääkiipeily on minulle se juttu. Tykkään kiivetä talvella ja kesäksi kiipeily väistyy melkein kokonaan muiden lajien tieltä. 
Joensuun kiipeilyskeneä hän kehuu aktiiviseksi siitäkin huolimatta, että sisäkiipeilypaikoissa on on täällä toivomisen varaa. Haaveissa siintää kunnollisen kiipeilyhallin saaminen Joensuuhun. 
- Haluan kiivetä ylös, hän nauraa vastaukseksi kysymykseen mihin hän haluaa kiivetä. 
- Mulla ei oo tällä hetkellä mitään semmoisia erityisiä paikkoja, mihin haluaisin mennä. Pohjoismaissa on paljon mahtavia jääputouksia. Suomesta on mainittava Korouoman rotkolaakso, joka on ihan poikkeuksellinen.


Yksi mieleenpainuvimmista kiipeilykokemuksista on helmikuussa käyty Stora Sjöfalletin luonnonpuistossa sijaitseva 300 metrin jääputous.
- Se ei teknisesti ole niin vaativa, mutta siellä oli todella kylmä kun kiivettiin. Jouduttiin vähän lyhentämään reissuakin sen takia.
Mountain-elokuvassa oli hänen mukaansa paljon asiaa, mutta yhtä asiaa hän ei allekirjoita.
- Elokuvassa sanottiin jotenkin, että riskistä on tullut oma palkintonsa. En itse koe sitä niin. Kiipeilyhän on pääsääntöisesti valtavan turvallinen laji. Varmasti on niitäkin, kenelle se riski on se juttu, mutta väittäisin, että valtaosalle kiipeilijöistä se ei ihan näin mene, hän sanoo.
- Minulle se on se talvinen luonto ja hyvä seura.


Rokumentti on hänelle vielä melko tuntematon festivaali.
- Minulle tää on debyyttikerta Rokumentissa. Jatkossa tulee varmasti tutustuttua kyllä enemmän.
 

Teksti: Pasi Huttunen
Kuva: Markus Korpi-Hallila