Pietarin Musta Koira
Mikko Keinonen ja Henrik Niinimäki:
Pietarin Musta Koira (Suomi, 2000)
56min - Beta - Finnish
Tuotanto: Cube Film
Suomalaisten Mikko Keinosen ja Henrik Niinimäen ohjaamassa Pietarin musta koira -dokumentissa venäläisen DDT-yhtyeen keulakuva Juri Shevtsuk käy läpi yhtyeensä historiaa. Samalla esille haravoituu meillä vähemmän tunnetun neuvostoliittolaisen rockin tuskaista taivalta kohti vapaampaa Venäjää.
Shevtsukin DDT aloitti toimintansa jo 1970-80 -lukujen vaihteessa, jolloin Neuvostoliitossa vasta otettiin alan ensiaskelia. Myrkyksi itsensä nimennyt yhtye ei päässyt helpolla puolueen kynsistä. Laulaja joutui pidätetyksi, kuulusteltavaksi ja pahoinpidellyksi. Lopulta hän painui julkisen parjauskampanjan vuoksi maanalaiseen kiertolaisuuteen.
Gorbatshovin perestroika muutti kaiken muutamassa vuodessa. Niin DDT:kin nousi monien muiden tavoin kellareista suoraan stadioneille. Tänään edelleen voimissaan oleva yhtye on maassaan megaluokkaa, mutta Shevtsuk herättää edelleen keskustelua. Hän on yhtäaikaa isänmaallinen mutta myös terävä yhteiskuntakriitikko. Kaiken keskellä yhtye soi komeasti. Dokumentin musiikissa soivat bändin klassikot, joita heillä riittää kymmenittäin. DDT:tä voisikin sanoa Venäjän Juice Leskinen Grand Slamiksi.
Mikko Keinonen
Mikko Keinonen on kulttuurin monitoimimies. Dokumenttien ja musiikkivideoiden ohjaamisen lisäksi mies on toiminut keikkamyyjänä, luennoijana, tuottajana... Keinonen on Clinus-osuuskunnan avulla edistänyt venäläisen ja suomalaisen rockkulttuurin lähentymistä tuomalla Suomeen venäläisiä bändejä ja jakelemalla levyjä, sekä järjestämällä suomalaisille yhtyeille keikkoja Venäjällä. Viime aikoina Keinonen on kuvannut Karjalaa Karlik Films -tuotantoyhtiönsä elokuvissa.
Timo Munne - venäläisen rokin kehitys ja kaikkea
Ennen Pietarin Musta Koira -dokumenttia Timo Munne, itseoppinut Neukkulan rocktieteen dosentti, kertoo venäläisen rockin kehityksestä pioneerivuosista nykyhetkeen. Tarinoinnissa käydään läpi miten neukkuajan rockpioneerit selvisivät puolueen puristuksessa, miten perestroikan huuma vaikutti rockiin ja tarkastellaan nyky-Venäjän kapitalismin ahdistamaa rock-sceneä.
Oikeus muutoksiin ja säätöihin sallitaan.