Elokuvat

Alison Ellwood

Let the Canary Sing

Iso-Britannia, Yhdysvallat 2023
96 min • englanti
K12
Teema: Rokumentti selection

Ikonisen kanarialinnun kapina normeja vastaan

Let the Canary Sing on hurmaavan energinen sukellus ikonisen poptähden Cyndi Lauperin elämän sykkeeseen. Dokumentti kuljettaa katsojan läpi artistin matkan Queensin työläiskortteleista kansainväliseen tähteyteen. Matkan varrella nähdään niin nuori, ennakkoluuloja rikkova kapinallinen, räjähdysmäiseen kuuluisuuteen ampaissut ilmiö kuin yhteiskunnallisista normeista piittaamaton persoona, joka pysyy uskollisena läheisilleen, faneilleen sekä yhteisölleen läpi vuosien.

Alison Ellwoodin ohjaama dokumentti ilottelee Lauperin eloisan ja kapinallisen hengen ympärillä, jota värittävät arkistopätkät, joissa Lauperin keimaileva huumori ja ilmiömäiset lavashowt pääsevät oikeuksiinsa.

Let the Canary Sing ei ole vain musiikillinen aikamatka, vaan myös voimakas kertomus taiteilijasta, joka on taistellut feminismin ja LGBTQI+ -yhteisön puolesta, ja jonka ääni on soinut sukupolvien ajan paitsi musiikin myös tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolestapuhujana. Dokumentti on kunnianosoitus naiselle, joka on aina ollut enemmän kuin pelkkä poptähti – hän on ilmiö, joka ei tähän päivään mennessä ole pelännyt taistella muiden puolesta tai olla täysin oma itsensä.
 

Traileri