Whiplash

Damien Chazelle: Whiplash

Damien Chazelle:
Whiplash (Yhdysvallat, 2014)
107 min. • English • Tekstitys suomeksi
K12
Teema: Rokumentti Selection

Andrew Neyman on eliittikonservatoriota käyvä nuori rumpali, jonka elämäntehtävänä on päästä lajinsa aatelistoon. Sisukkaan intohimon ja lahjakkuuden bongaa myös pahamaineinen soitonopettaja Terence Fletcher, joka huolii Neymanin mukaan koulun parhaaseen jazzorkesteriin.

Sekä fyysisesti että henkisesti aggressiivisista opetusmenetelmistään tunnettu Fletcher on ilkeä nilkki. Hänen maailmankuvansa mukaan parhaan suorituksen saa irti vain intohimoisella harjoittelulla ja oppilaiden äärirajoille ajamisella. Menetelmäänsä mentori soveltaa esimerkiksi heittelemällä oppilaitaan erinäisillä objekteilla, huutamalla kuin merijalkaväen upseeri ja jakelemalla henkilökohtaisia loukkauksia. Neyman ottaa haasteen vastaan ja antaa kaikkensa tyydyttääkseen sekä oman että opettajansa perfektionismin, hinnasta viis.

Whiplash on elokuva ennen kaikkea intohimosta, ja kahdesta pässistä päät vastakkain. Hikeä ja verta tirskuva teos on intensiivinen kuvaus, joka tiputtaa ilmoille kysymyksen; missä menee hulluuden ja intohimon raja? Upealla visuaalisuudella, mustalla huumorilla ja häkellyttävän uskottavilla näyttelijäsuorituksilla kuorrutettu elokuva on ensiluokkaista tykitystä, jonka lopputuloksessa kiteytyy varmat klassikon ainekset.


« takaisin

 

Damien Chazelle: Whiplash

Damien Chazelle: Whiplash

Näytösaika:
Tapio sali 4 • Su 15.11.2015 12:45 • Osta lippu »

Katso myös:
» Between Dog and Wolf: The New Model Army Story
» CitizenFour
» I Am Thor

« takaisin