Elokuvat

Einstürzende Neubauten

Stuart Swezey

Desolation Center

2018 USA
93 min • englanti
K12
Teema: Rokumentti selection
17.11.2018 | klo 21:10 | Paikka: Tapio 4 | OSTA LIPPU

Elokuva underground-rockin legendaarisimmista keikoista

Kaliforniasta tulee mieleen kenties Baywatch-sarjan loputtomat hiekkarannat, Hollywoodin tähtipöly ja Coachellan kaltaiset megafestarit. Syvällä undergroundin vesissä uivat muistavat kuitenkin 80-luvun Los Angelesin punk- ja vaihtoehtoskenen ja sen elämää suuremmiksi kasvaneet aavikkokonsertit.

Stuart Swezeyn dokumentti Desolation Center kertoo Los Angelesin undergound-muusikoiden järjestämistä keikoista ja happeningeista, jotka toimivat esikuvina Burning Manin kaltaisille suurtapahtumille. Legendaarisilla keikoilla esiintyivät taiderockin kovimmat nimet kuten Minutemen, Savage Republic, Einstürzende Neubauten, Boyd Rice, Meat Puppets ja Sonic Youth. Keikat järjestettiin mitä visionäärisimmissä paikoissa, kuten aavikolla tai satama-altaassa, sillä virkavalta ei halunnut punkkareita sotkemaan kaupunkia.

Desolation Centerin kuvaamat keikat lähentelevät performanssia. Esiintyjille ja yleisölle tapahtumat ovat lähes maagisia. Luominen ja tuho, pommit ja teolliset koneet kietoutuvat yhteen ennen näkemättömällä tavalla ja musiikin ja livekokemukset raja-aidat kaatuvat rymisten. Elokuva avaa aarrearkun kaikille kokeellisen musiikin ja undergroundin ystäville tarjoamalla hurjia livetaltiointeja ja aikalaishaastatteluja.

Traileri