Elokuvat

Seamus Murphy

A Dog Called Money

2019 Irlanti, UK
90min • englanti
K12
Teema: Rokumentti selection
13.11.2019 | klo 21.15 | Paikka: Tapio 3 | OSTA LIPPU

Matkaoppaana PJ Harvey

A Dog Called Money on matka vaihtoehtoikoni PJ Harveyn vuonna 2016 ilmestyneen The Hope Six Demolition Project -albumin alkulähteille. Dokumentti (vai voisiko jopa sanoa dogumentti) saattaa katsojan PJ Harveyn ja sotajournalistina parhaiten tunnetun valokuvaajan Seamus Murphyn kanssa Kosovoon, Afganistaniin ja Washington DC:hin keräämään inspiraatiota toivosta, ihmisyydestä ja tuhosta, joista albumin laulut kertovat. Jo huikealla Let England Shake -albumilla yhteistyötä tehneen kaksikon työnjako oli selvä - PJ kerää sanoja, Seamus kerää kuvia. Lopputulos on upea.

A Dog Called Money on arvokas lisä The Hope Six Demolition Project -albumin ympärille rakennettuun multimediateokseen. Itse albumin lisäksi dokumentissakin nähtävä äänitysprosessi nimittäin toteutettiin viisi viikkoa kestävänä performanssina ja luomistyötä oli tervetullut seuraamaan kuka tahansa studion yksisuuntaisten ikkunoiden takaa. 

Sen lisäksi, että elokuva on intiimi ja henkilökohtainen matka PJ Harveyn luovan prosessin katalysaattoreiden alkulähteille, on Murphyn dokumentti myös äärimmäisen koetteleva ja koskettava kuvaus asioista, joiden olemassaololle liian moni sulkee silmänsä. Herkkä, poliittinen ja kauniin impressionistinen teos herättää tunteita ja ajatuksia pakottaen kohtaamaan silmästä silmään valtiovallan vaiettuja ja likaisia reliikkejä.

Traileri