Elokuvat

Vlad Petri

Between Revolutions

Romania, Kroatia, Iran, Qatar 2023
69 min. • romania, farsi. englanninkielinen tekstitys
K12
Teema: Vastarinta
19.11.2023 | klo 13:00 | Paikka: Tapio 4 | OSTA LIPPU

Kaksi naista, kaksi maata, kaksi vallankumousta

70-80-luku, Romania ja Iran, kaksi vallankumousta, kaksi naista niiden keskellä, filmikameran piirtämä kaunis valo ja tekstuuri - näistä koostuu Between Revolutions.

Bukarestin yliopistossa 70-luvulla tutustuneet Zahra ja Maria ajautuvat toisistaan erilleen, kun Zahra aistii kotimaassaan Iranissa tapahtuvat suuret mullistukset ja vastarinnan palo saa hänet palaamaan Iraniin. Vallankumouksien ja vallankumoushaaveiden erottamat ystävät jatkavat yhteydenpitoa kirjeiden avulla, joiden kautta välittyy kahden naisen kaipuu toistensa luo maailmanhistoriallisten mullistuksien pauhatessa taustalla.

Dokumentin ja fiktion rajalla tasapainotteleva Between Revolutions on runollinen, intiimi ja henkilökohtainen, mutta samalla maailmanpolittisiin mullistuksiin kietoutuva dokumentti. Historiallisella, kauniilla arkistokuvalla sekä hienolla musiikkiraidalla höystettynä Zahran ja Marian kahdenkeskinen kirjeenvaihto kuljettaa elokuvaa soljuvasti eteenpäin. Joskus on hyvä vähän katsoa ulospäin ja tutkia maailmanhistorian tapahtumia tämän päivän näkökulmasta. Kuinka monen elämään ne silloin vaikuttivat, kuinka moneen tämän päivän tapahtumat vaikuttavat. Tärkeintä on kuitenkin pitää yhtä ja pysyä ihmisenä loppuun asti.

Traileri