Elokuvat

Rokhsareh Ghaem Maghami: Sonita

Rokhsareh Ghaem Maghami

Sonita

2015 Iran
90 min • englanninkielinen tekstitys
Teema: Roolileikit
17.11.2016 | klo 18.15 | Paikka: Tapio 3 | Liput

Naisräppäri pakkoavioliittojen maailmassa

18-vuotias Sonita elää kahden maailman kynnyksellä. Afganistanissa syntynyt ja Iraniin paennut Sonita on kasvanut tiukkojen, konservatiivisten perinteiden keskellä. Nuorena naisena hän on kauppatavaraa omalle perheelleen – Sonitan hinnalla tämän veli voi ostaa itselleen vaimon.

Älykäs ja musikaalinen nuori nainen näkee kuitenkin itsellään toisenlaisen tulevaisuuden. Hän haluaa ravistella maailmaa ja herättää ihmiset huomaamaan, miten räikeässä ristiriidassa vanhat roolit ja arvot ovat nykyajan ihmisoikeuksien kanssa. Rap-musiikista tulee Sonitalle avain, jolla vanhat kahleet avataan. Jossain on maailma, joka kuuntelee ja antaa ihmisten luoda omat unelmansa.

Useilla festivaaleilla ympäri maailman palkitussa dokumentissa asemaansa pohtivat Sonitan lisäksi tämän koulutoverit, perheenjäsenet ja paikoin myös dokumenttiryhmä itse – Sonitan tilanne hämärtää tarkkailijan ja auttajan rooleja kummallakin puolen kameraa. Dokumentti pakottaa avaamaan silmät ja tarkastelemaan omia etuoikeuksia, mutta se luo myös toivoa ja valoa. Sonitan ääni kantaa kauas.

Traileri