Elokuvat

Rauli Ylitalo: Taistelu Lutakosta

Rauli Ylitalo

Taistelu Lutakosta

2016 Suomi
42 min • Suomi
S
Teema: Rokumentti selection
18.11.2016 | klo 20.45 | Paikka: TAPIO 4 | Liput

Talo täynnä rakkautta

Taistelu Lutakosta kertoo tarinan siitä, miten vanhasta purku-uhan alaisesta leipomorakennuksesta tuli onnistuneen kansalaisvaikuttamisen maamerkki ja Suomen kovin rokkiklubi, jossa viihtyvät niin asiakkaat, bändit kuin talon vapaaehtoisetkin. Ääneen pääsevät sekä Jelmu-aktiivit että vuosien varrella talossa ahkerasti vierailleet bändit.

90-luvun alussa perustettu Jelmu ry aloitti keikkatoiminnan hylätyssä Meiran entisessä leipomorakennuksessa. Alkuaikojen saatananpalvonta- ja uhrimenoepäilyiden jälkeen Lutakon merkitys paikalliselle musiikkielämälle ymmärrettiin, ja kaupunkilaiset nousivat barrikadeille toiminnan ollessa uhattuna. Tapahtumien kulku on kiehtova: mukaan mahtuu poliittista suhmurointia, salaisia asiakirjoja, onnekkaita vahinkoja sekä apua yllättävältä taholta.

Nykyään punainen tiilitalo jököttää yhä keskisormena upouusien toimistorakennusten keskellä ja tarjoilee vuosittain yli sata livekeikkaa enimmäkseen vapaaehtoisvoimin toteutettuna.

Taistelu Lutakosta alkukuvana nähdään Yli Hilseen -lyhytelokuva, jossa käsitellään 70-80-luvun vaihteen punkin ensimmäisen aallon innoittamana syntynyttä zinebuumia ja sen aikaista alakulttuuria. Leffassa ääneen pääsevät mm. kuvataiteilija ja Kolla kestää -bändin Jyrki Siukkonen ja Kauko Röyhkä.

Traileri