Elokuvat

Samira Elagoz

Craigslist Allstars

2016 Alankomaat, Suomi
65min • Englanti
K16
Teema: (freak)
16.11.2017 | klo 18.30 | Paikka: Tapio 3 | OSTA LIPPU

24-vuotias tyttö etsii pk-seuraa. Ethän kiusaannu kamerasta ;)

Craigslist on Suomessa vähemmän tunnettu kansainvälinen ilmoituspalstojen verkkopalvelu, jota käytetään muun muassa kauppapaikkana sekä seuranhakuun. Karkkilasta kotoisin oleva, Amsterdamin teatterikorkeakoulusta valmistunut tanssitaustainen taiteilija Samira Elagoz päätti kokeilla, kuinka palvelu taittuu elokuvaprojektiin. Ja taittuuhan se. 

Craigslist Allstars on sarja ensikohtaamisia tuntemattomien miesten kanssa kolmessa kaupungissa eri puolilla maailmaa. Elagozin ajatus on yksinkertainen. Hän haki yksinkertaisella ilmoituksella kontakteja, jotka eivät säikähdä tapaamisissa mukana olevaa kameraa. Ei ole suuri yllätys, että nuoren naisen ilmoitukseen vastaavat miehet, joilla ei välttämättä ole mielessä uusien ystävien löytäminen. Elagoz kuvaa Craiglistin kautta sovitut tapaamiset ensi hetkestä lähtien, täysin ilman käsikirjoitusta tai uusintaottoja. Kameran edessä esiintyvät muun muassa sadistipianisti, englantilainen putkimies ja taikuri. Siinä missä yksi kertoo herkimmistä tunteistaan, toinen selittää ohjeita sperman koostumuksen säätelemiseen.

Elagozin heittäytyy elokuvassaan tilanteen vietäväksi ja tutkiskelee sukupuolten valtasuhteita ja sukupuolirooleja avoimin mielin; hän ei tuomitse ketään, vaan antaa dokumentissa esiintyville miehille tilaa olla oma itsensä. Monen friikin kuoren alta löytyykin haikeutta, surua ja yksinäisyyttä. Kohtaamisissa on outoutta ja välillä jopa uhkaavuutta, mutta myös kauneutta eikä romanssiltakaan vältytä. Millainen vaikutus kameralla on kahden ihmisen kohdatessa? Elagozin dokumenttielokuvan rajoja rikkova elokuva pakottaa ajattelemaan.

Traileri