Elokuvat

Kyoko Miyake

Tokyo Idols

2017 Iso-Britannia, Kanada
90 min • Japani. Englanninkielinen tekstitys.
K16
Teema: (freak)
15.11.2017 | klo 17.15 | Paikka: Tapio 3 | OSTA LIPPU

Pois alta tyttöystävät ja uskonkappaleet – nyt palvotaan teinityttöjä!

Tokyo Idols pyrkii avaamaan japanilaista idolikulttuuria, joka tietyistä yhtäläisyyksistä huolimatta vaikuttaa länsimaalaiselle yleisölle erittäin hämmentävältä. Japanissa on kymmenisentuhatta itseään idoliksi kutsuvaa teinityttöä, jotka laulavat, esiintyvät ja keimailevat yleisölleen. Suomesta poiketen tyttöjen fanilauma ei koostu esiteineistä, vaan heitä seuraavat pääasiassa aikuiset miehet, jotka ovat valmiita panostamaan idoleihinsa selvillä seteleillä. Treffailu on niin aikaa vievää puuhaa, että miehet valitsevat mieluummin idolin, jonka läheisyyteen pääsee maksamalla. Parisuhteen sijaan ukot palvovat idoleitaan, usein varsin kierolta vaikuttavalla tavalla.

Kyoko Miaken ansiokas dokkari esittelee Tokion fanikulttuuria kriittisesti, mutta sitä kuitenkaan suoraan tuomitsematta. Idolit kuten Rio esiintyvät päivittäin nettikameroille, kiertävät pikkuklubien laulukilpailuissa tai vaan kuvaavat pyöräilyään pitkin Japania. Fanit seuraavat perässä, sekä verkossa että pyöräteillä. Fanikunnan kasvattamisen lisäksi Rion suurimpia haasteita tuntuu olevan vanheneminen, tai sen välttäminen – tässä ympäristössä parikymppinen on jo ikäloppu.

Toinen toistaan nuorempien idolien ja Peter Pan -syndroomasta kärsivien fanien haastattelut sekoittavat aivot ja saavat arvioimaan myös omaa moraalia uudelleen. Mikä on suotavaa ja tervettä, missä kulkee raja? Miten suhtautua aikuiseen mieheen, joka ei pysy housuissaan tavatessaan poseeraavan pikkutytön? Vastuu nähdystä jää lopulta katsojalle. Elokuvateatterista poistuu hämmentyneenä ja Rion biisi Banzai! Banzai! päässä soiden.

Traileri