Elokuvat

Peter von Bagh, Jouko Aaltonen

Lauluja Utopiasta

2017 Suomi
57min. • suomenkielinen
S
Teema: Rokumentti selection
16.11.2017 | klo 17.00 | Paikka: Tapio 3 | OSTA LIPPU

Kuinka kommunismista laulettiin lujaa 

Peter von Baghin aloittama ja Jouko Aaltosen loppuun saattelema Lauluja Utopiasta valaisee Suomen kirkkaimman kommunistisen lauluyhtyeen, Agit-Propin vaiheita. Samalla elokuva kertoo maailman lähihistoriasta, kuten Chilen presidentin Allenden itsemurhasta ja DDR:n paljastumisesta illuusioksi. Kommunismin hapertumisen myötä Agit-Propin ja kaltaisensa poliittinen sanoma katosi taiteen valtavirrasta - tullakseen takaisin 90-luvun laman yhteydessä ja taas keltaisten sadetakkien kesänä 2017. 

Vaikka Lauluja utopiasta on vahvasti yhteiskunnallinen, se on myös aito musiikkidokumentti. Elokuva on kertomus neljästä yhteen sointuvasta äänestä, kansainvälisestä menestyksestä sekä siitä, miten poliittisen laululiikkeen kaiut soivat Ultra Bran musiikissa. Aaltosen viimeistely tekee kunniaa von Baghin unelmalle Agit-Prop-aiheisesta dokumentista.

Hämmentävää ja pelottavaa on se, että maailmanpolitiikan epäkohdat ovat pysyneet samoina koko Agit-Propin olemassaolon ajan. Poliittinen laulukvartetti on julistanut sanomaansa jo 60-luvulta nykypäivään, eikä kuulemma aio lopettaa koskaan!