Elokuvat

Terje Toomistu

Soviet Hippies

2017 Saksa, Suomi, Viro
75min • englanti, venäjä, viro. Englanninkielinen tekstitys
K12
Teema: Rokumentti selection
17.11.2017 | klo 16.15 | Paikka: Tapio 4

*loppuunmyyty*

Pitkätukkahipit sirpin ja vasaran varjossa 

Rauhaa, rakkautta ja vapautta janoavat pitkätukat eivät lukeutuneet neuvostohallinnon suosikkikansalaisiin. Beatlesin kuuntelijat toimitettiin laitoshoitoon ja muutoinkin epäilyttäviä henkilöitä pidettiin silmällä. Parrakas ihminen oli epäilyttävä, mutta pitkätukkainen partasuu ei ollut enää ihminen ollenkaan.

Virolaisen Terje Toomistun elokuva Soviet Hippies nostaa esille ihmisjoukon, jonka olemassaolosta harva tietää. Dokumentti heittää katsojan keskelle 70-luvun Neuvostoliittoa ja sen herkullisen nostalgisia yksityiskohtia; yleisöpuhelimista varastettiin osia kitaroiden rakenteluun, viattomaksi luultu teehetki aiheutti uskomattomia hallusinaatioita ja hippiyhteisöllä oli käytössään jopa oma 70-luvun versionsa Airbnb:stä!

Neuvostoliitossa hippejä ei ole kohdeltu hellin hanskoin, ja sen Soviet Hippies todistaa. Silti vuotuisen Moskovan hippitapaamisen kävijöiden silmissä tuikkii tuttu aatteenpalo. Edelleen löytyy ihmisiä, joiden mielestä rauhan, rakkauden ja vapauden puolesta on syytä taistella.

Traileri