Elokuvat

Pekka Lehto

Yksinteoin

1990 Suomi
82 min • suomi
K16
Teema: (freak)
18.11.2017 | klo 13.00 | Paikka: Tapio 2 | OSTA LIPPU

Tilitystä totuuden rajamailta

Jussi Parviainen on kotimaisen teatterin ja kulttuurin moniottelija, joka on toiminut muun muassa näytelmäkirjailijana, ohjaajana ja tuottajana. 80-luvun puolivälissä teatterikorkeakoulun dramaturgian lehtorina työskennelleen Parviaisen ura sai Jouko Turkan tapaan kovan iskun teatterikorkeakoulun opiskelijaryhmän aikaansaaman Jumalan teatteri -skandaalin myötä. Jussi Parviainen ei valitettavasti pääse paikalle.

Yksinteoin -elokuvat ovat niitä harvoja kotimaisia kulttielokuvia, jotka eivät jää pelkiksi kuriositeeteiksi, vaan joiden taiteelliset ansiot ovat kiistattomia. Yksinteoin on vimmainen dokumentin ja fiktion rajoja sekoittava tilityselokuva, jossa Parviainen käsittelee avioeroaan näyttelijä Sanna-Kaisa Palosta. Siiinä Parviainen käy kuumeisesti läpi eroaan, sen syitä, uskottomuutta ja väkivaltaisuuttaan entistä puolisoaan kohtaan. Paavo Ihalainen kiteyttää elitisti.netin arvostelussaan: ”Elokuvassa esitetään ihmisen pahimmat tunteet katkeruudesta silmittömään raivoon, tuskaiseen suruun sekä pettymykseen, ja määrätietoiseen kostonhimoon. Selkeämmin sanottuna, se kertoo massiivisesta vitutuksesta.”

Yksinteoin -elokuvat ovat repivän ristiriitaisia teoksia, jotka on tehty Jussi Parviaisen lihaa säästämättä ja taiteen laadusta tinkimättä. Monet elokuvantekijät väittävät antavansa elokuvilleen kaikkensa. Ehkä heidänkin olisi syytä saapua katsomoon.

Yksinteoin -elokuvat ovat erittäin harvinaisia tapauksia: ensimmäinen osa on elokuvateatterikierroksen jälkeen nähty kerran vain sensuroituna versiona TV:ssä sekä muutamissa arkistonäytöksissä. Jörn Donnerin tuottama Yksinteoin kaksi näytettiin valmistuessaan vain Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla. Nyt myös joensuulaisyleisöllä on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä nämä elokuvat. 

**

 

Jussi Parviaisen vierailu Rokumentissa peruuntuu

Suureksi harmiksemme joudumme ilmoittamaan, että Rokumentin vieraaksi kutsuttu Jussi Parviainen ei valitettavasti pääse matkustamaan Joensuuhun. Parviaisen näytöskiertueen järjestelyistä vastaava Alex Anttila kertoo: ”Jussi on ollut terveydellisesti syksyn mittaan aika paskana, ja tilanne on eskaloitunut nyt ihan parin päivän sisään siinä määrin, ettei matkustaminen onnistu. Taustalla on useiden pienempien tekijöiden summa, kuten uuden näytelmän työstämiseen liittyvä pahalaatuinen writer's block sekä tästä johtuen pitkään jatkunut unettomuus."

Yksinteoin-elokuvat näytetään aikataulun mukaisesti. Ymmärrämme, että Parviaisen luvattu läsnäolo on monilla vaikuttanut lipunostopäätökseen, joten molempien Yksinteoin -näytösten liput voi halutessaan vaihtaa muihin Rokumentin näytöksiin Tapion lipunmyynnissä, tai palauttaa kokonaan, jolloin lipun hinta hyvitetään. Liput on palautettava ennen Yksinteoin-esitystä.