Elokuvat

Aleksi Salmenperä

Jättiläinen

2016 Suomi
97 min • suomenkielinen
K12
Teema: Rokumentti Awareness
18.11.2018 | klo 17:00 | Paikka: Tapio 4 | OSTA LIPPU

Tämän vuosituhannen tärkein kotimainen elokuva

Aleksi Salmenperän erinomainen, viime vuosien parhaimpiin kotimaisiin elokuviin kuuluva Jättiläinen on tänä syksynä pelottavan ajankohtainen Heinäveden kaivoshankkeen takia.

Tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa tuore virkamies Jussi (Joonas Saartamo) saa käsiteltäväkseen Talvivaaran kaivoksen ympäristöluvan Kainuussa. Voimakastahtoisen Pekka Perän (Jani Volanen) johdolla kaivos on saatu puskettua toimintaan nopeasti, koska uusi bioliuotusmenetelmähän on pomminvarma eikä Jussin pomo Raimo (Peter Franzén) tunnu juurikaan stressaavan ympäristöriskeistä. Uudet työpaikat ja toivo menestyksestä ovat tuoneet mukanaan vauhtisokeutta ja ahneutta. Jussi ymmärtää, että jutussa on vähintään parin kennelin verran koiria haudattuna ja joutuu ankaraan kamppailuun omantuntonsa kanssa. Hyvä veli -verkoston juonet on punottu niin taitavasti, että helppoja ratkaisuja ei ole tarjolla.

Jättiläinen on ehkä kaikkien aikojen paras kuvaus suomalaisesta korruptiosta, ja sellaisena se on kylmäävää katsottavaa. Elokuva katsellessa huomaa toistelevansa mielessään, että tämähän on vain elokuvaa. Todellisuudessa kulissientakainen suhmurointi ei voi olla yhtä härskiä, eihän?

Traileri