Elokuvat

Kirill Serebrennikov

Kesä - Leto

2018 Ranska, Venäjä
126 min • venäjä. Suomenkielinen tekstitys
K12
Teema: Rokumentti selection
15.11.2018 | klo 16:45 | Paikka: Tapio 3 | OSTA LIPPU

Vuoden kuumin venäläiselokuva nyt valkokankaalla!

Viktor soittaa rockia, viettää aikaa ystäviensä kanssa ja omistaa elämänsä musiikin tekemiselle. Kuulostaa tylsän tavalliselta, mutta ei ole. Viktor asuu vuoden 1984 Leningradissa, jossa keikat istutaan valtion valvomilla klubeilla. Levyt lännestä ovat tiukassa, eikä aatevihollisen lauluja laulavia pitkätukkia katsota hyvällä. Kenties siksi David Bowie ja Blondie kiehtovat neukkurokkareita sitäkin enemmän.

Rakkautta ja Anarkiaa -festarin päätöselokuva Kesä kuuluu vuoden kuumimpiin ja puhuttavimpiin venäläiselokuviin, eikä pelkästään ohjaaja Kirill Serebrennikovin pidätyksen takia. Vaikka elokuva kertookin menneestä, osuu se myös nykyaikaan. Kesä on fiktio, mutta sen hahmoilla on yhteys 80-luvun Neuvostoliittoon. Viktor (Tsoi) ja Mike Naumenko ovat soittaneet venäläisissä kulttiyhtyeissä Kino ja Zoopark. Erikoispalkinnolla Cannesissa palkitulla soundtrackilla rock kuuluu ensisekunneista alkaen, kun Viktor metsästää täydellistä biisiä. Leffateatterin äänentoisto pitää huolen siitä, että polvirummut läpsyvät ja ilmakitarat soivat Tapion penkeissä.

Kesä on elokuva ystävyydestä, rakkaudesta ja hyvästä musiikista maailmassa, jossa politbyroo ei aina diggaillut samoista yhtyeistä kanssasi. Vaikka Neuvostoliittoa ei enää ole, on surullista sattumaa, että Venäjän nykyjohtoa kritisoinut ohjaaja Serebrennikov on tällä hetkellä määrättynä kotiarestiin.

Traileri