Elokuvat

Steve Loveridge

Matangi / Maya / M.I.A.

2018 Iso-Britannia, USA
96 min • englanti, tamili. Osittain englanninkieliset tekstitykset
K16
Teema: Rokumentti selection
17.11.2018 | klo 17:25 | Paikka: Tapio 4 | OSTA LIPPU

Popmaailman kapinallinen

Mathangi ”Maya” Arulpragasamin eli M.I.A.:n aseen laukauksilla väritetty kappale Paper Planes on tuttu kaikille indiediskoissa tällä vuosituhannella vierailleille. M.I.A. on myös artisti, jonka hahmossa kulttuurit kohtaavat räjähtävällä voimalla. Varhaislapsuutensa Sri Lankassa viettänyt tunnetun tamilikapinallisen tytär imi teinivuosinaan musiikillisia vaikutteita jenkkiräpistä, kuten Public Enemystä ja N.W.A:sta. Hänellä oli pienestä saakka halu ilmaista itseään mahdollisimman kovaäänisesti ja tuoda julki asioita, joilta ihmiset yleensä sulkevat silmänsä. Myös kuvataiteilijana ja dokumentaristina ansioitunut M.I.A. on yhdistellyt musiikissaan erilaisia tyylilajeja, kuten grimea, hip hoppia, raggaa, dancehallia, elektroa ja baile funkia.

M.I.A. on ollut jatkuvasti median hampaissa. Häntä on syytetty terroristiksi mielipiteidensä takia, eikä keskisormen näyttäminen Superbowlin väliajalla ainakaan vähentänyt närkästystä. M.I.A. ei kuitenkaan provosoi vain provokaation vuoksi, vaan todistaa, että myös poptähti voi olla oikea aktivisti.

Elokuvan ohjaaja Steve Loveridge on M.I.A.:n hyvä ystävä, ja keskinäinen luottamus näkyy lopputuloksessa. Elokuva koostuu pääasiassa artistin henkilökohtaisista videoista, joita on yli parinkymmenen vuoden ajalta. Matangi / Maya / M.I.A. on innostava elokuva loistavasta muusikosta ja merkittävästä roolimallista.

Traileri