Tunnelmat

17.11.2019

Rankka kurkistus taiteilijamyytin taakse

Pekka Myllykoski halusi olla juoppo. Kyse ei ollut siitä, että hän olisi vain ollut voimaton taistelussaan alkoholin houkutusta vastaan. Ilmeisesti hän todella halusi ryypätä. Ja tämä ilman mitään glorifiointia.

- Pekka ei mitenkään hurskastellut kun oli päättänyt niin sanotusti astua korkin päälle. Hän ei kaunistellut elämäänsä vaan sanoi monta kertaa, että minä haluan olla juoppo, Freud, Marx, Engels & Jungin perustajajäsen Arto Pajukallio toteaa. Hänellä oli Myllykosken kanssa läheinen ja ajoittain kipeä suhde.

- Tässä dokumentissa tulee keskeisiä pointteja esiin Pekasta. Kyllä hän olisi hymyillyt. Hän toisaalta tykkäsi siteerata sitä vanhaa westernien perusfraasia, että jos totuus ja legenda ovat keskenään ristiriidassa, niin painakaa legenda!

Samalla Mikko Mattilan dokumentti Mystinen metsätyömies ja sen jälkeinen keskustelu, jossa paikalla ovat Mattilan lisäksi Pajukallio, näyttävät karulla ja rehellisen tuntuisella tavalla sen, että alkoholistin elämässä jälki on joskus tuhoisaa eikä läheisillä ole helppoa.

Onko miellä tilaa sellaisia kuin haluamme?

Samalla myytti viinaanmenevästä taiteilijasta oli vahva. Pajukallio muistelee, kuinka ihmiset olivat sitä enemmän riemuissaan mitä enemmän Myllykoski ryyppäsi.

- Välillä dokumenttia tehdessä oli tosi vaikea punnita sitä, haluaako korostaa hauskoja asioita vai traagisia puolia, Mattila kertoo.

Dokumentti näyttää Myllykoskessa myös kuvan herkästä ja erittäin älykkäästä ihmisestä, joka kärsi nykytermein pahanlaatuisesta ympäristöahdistuksesta eikä ehkä senkään vuoksi halunnut sopeutua.

Myllykosken tavallaan kaunis, mutta traaginen tarina herättää monenlaisia kysymyksiä, joihin vastaaminen jää meidän kaikkien harteille. Päällimmäinen, vähän kuumottava kysymys kuuluu: jättääkö yhteiskuntamme tilaa herkkyydelle ja erilaisuudelle?


Teksti: Pasi Huttunen
Kuva: Markus Korpi-Hallila