Elokuvat

Laura Poitras

All the Beauty and the Bloodshed

Yhdysvallat 2022
122 min • englanti, suomenkielinen tekstitys
K12
Teema: Vastarinta
18.11.2023 | klo 14:50 | Paikka: Tapio 3 | OSTA LIPPU

Kiehtova muotokuva valokuvaaja Nan Goldinin elämästä, taiteesta ja aktivismista.

Nan Goldin on yksi aikamme tärkeimmistä valokuvaajista. Hänet tunnetaan parhaiten intiimeistä kuvista, joihin hän taltioi ystäväpiirinsä elämää HLBTIQ-piireissä ja AIDS-kriisin aikana 1970- ja 1980-luvuilla. Goldinin teoksia on esillä ympäri maailmaa huippumuseoissa. Sacklerin perhe tunnetaan paremmin Oxycontin-nimisestä opioidikipulääkkeestä. Lääke aiheuttaa helposti riippuvuutta ja samalla tuottaa Sacklerin perheen pankkitilille miljardeja.Perhettä pidetään yleisesti syyllisenä Yhdysvaltojen vaikeaan opioidikriisiin. Sacklerit ovat yrittäneet kirkastaa imagoaan rahalla: lahjoittamalla valtavia summia maailman suurimmille taidemuseoille.

Myös Goldin jäi ranneleikkauksen yhteydessä koukkuun vahvoihin kipulääkkeisiin. Goldin pääsi kuitenkin kuiville katkaisuhoidon avulla ja taistelee nykyisin sinnikkäästi sen puolesta, että taidemaailma katkaisisi välit Sacklerien kanssa. Tuloksia on myös saatu: esimerkiksi The Met ja Guggenheim ovat lakanneet ottamasta vastaan lahjoituksia Sacklereilta.

Oscar-palkitun Laura Poitrasin ylistetty ja palkittu dokumentti All the Beauty and the Bloodshed on kiehtova muotokuva Goldinin elämästä, taiteesta ja aktivismista. Se on inspiroiva kuvaus siitä, mitä ruohonjuuritason aktivismi pystyy saavuttamaan.

Traileri