Elokuvat

Vinay Shukla

While We Watched

Iso-Britannia 2022
95 min • hindi, englanti
K7
Teema: Vastarinta
15.11.2023 | klo 17:15 | Paikka: Tapio 3 | OSTA LIPPU

Vaarallinen vapaa media

Myrskyisä uutishuonedraama, joka kertoo toimittaja Ravish Kumarin työpäivistä hänen navigoidessaan totuuden ja disinformaation kierteisessä maailmassa.

Ravish Kumar on yksi harvoista itsenäisistä televisiotoimittajista Intiassa, jossa journalismi ei ole enää täysin vapaata vaan rajoitettua ja valvottua. Kumarin kaltaiset, ammattiylpeydestään ja rehellisyydestään kiinni pitävät toimittajat, ovat aina olleet suuri uhka konservatiivista kehitystä ajaville tahoille, mikä tekee heidän työstään myös äärimmäisen vaarallista.

Elokuva seuraa veteraanitoimittaja Kumarin arkea NDTV-kanavan asiaohjelman juontajana. Työ on raskasta, vaikeaa ja vaarallistakin. Asiajuttuja joutuu puolustamaan tosissaan, muiden kanavien ääripopulistisen toiminnan tavoittaessa korkeita katsojalukuja. Stressi aiheuttaa paineita toimituksen sisällä. Paatuneen toimittajan kasvoilla ilmeet harvoin muuttuvat, mutta otsassa saattaa huomata muutaman rypyn lisääntyvän elokuvan edetessä.

Intian politiikan kuumien aiheiden lisäksi dokumentti nostaa esille useita yleismaailmallisia aiheita. Millainen vaikutus medialla ja journalismin alennustilalla on äärinationalismin nousuun? Kuinka lyhyt askel on mediassa kuultavan uhmakkaan kielenkäytön ja todellisten veritekojen välillä? Miksi demokratian ylläpito ei ole valtiovallan mielestä “isänmaallista”?

While We Watched on dokumentti vapaasta mediasta ja sen olemassaolon kamppailusta, aiheesta joka on valitettavan ajankohtainen muuallakin kuin Intiassa.

 

Traileri