Festarielämää

Elokuvasäestystä Rokumentissa 2015. Kuva: Antti Pitkäjärvi 09.11.2016

Kuorolaulantaa leffateatterissa, leffamusaa konserttisalissa

Viikonloppuna lauletaan!

Vaikka Rokumentti Rock Film Festivalin nimi ei ehkä ensimmäisenä tuo mieleen kuoromusiikkia, mikäpä toisaalta paremmin sopisi joensuulaisen musiikkielokuvafestivaalin ohjelmistoon kuin Joensuun Mieslaulajista kertova dokumenttielokuva Kaksi laulua elämästä?

Elokuvan kruunaa kymmenpäisen mieslaulajaporukan korvia hivelevä live-esiintyminen elokuvan yhteydessä. Leffaa katsoessa voi vaikka pohtia, mikä erottaa kiertueella olevan kuoron ja rock-bändin toisistaan, vai erottaako mitään? Hauskuutta, huumoria ja yhteisöllisyyttä ei 105-vuotisjuhlavuottaan viettävän kuoron menosta ainakaan puutu.

Entä miten elokuvamusiikki taipuu konserttisalissa kuoron laulamana? Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävät Valtakunnalliset opiskelijakuoropäivät ovat mukana Rokumentin oheisohjelmassa. Opiskelijakuoropäivät huipentuvat sunnuntaina Kuorot kinossa -konserttiin, jonka teemana on elokuvamusiikki. Konsertissa kuullaan innokkaita laulajia ympäri Suomen: yhteiskonsertissa laulavat Itä-Suomen yliopiston Joy-kuoro, Oulun yliopiston ylioppilaskunnan Cassiopeia-kuoro sekä Tampereen teknillisen yliopiston Teekkarikuoro.

Opiskelijakuoropäivien ansiosta kuorolaulantaan voi törmätä kaupungilla myös muuten, esimerkiksi Taitokorttelin ulkoilmanäytöksessä lauantaina. Ja paljon muutakin elävää musiikkia on Rokumentissa läsnä: esimerkiksi Satu Kangas esiintyy ennen Janis Joplin -elokuvaa, ja akustista musiikkia kuullaan myös Fobia-ravintolan alakerrassa.

Jos kaiken laulannan innoittamana haluaa testata, miten omat äänijänteet toimivat leffateatterissa, kannattaa sunnuntaina suunnata Rokumentin päätöselokuvaan: Purple Rain -elokuvan sing along -näytöksessä saa nimittäin laulaa Princen mukana 80-luvun parhaita biisejä! Laulupaineita ei kuitenkaan kannata ottaa: jos ei laulata, tule silti ihmeessä kunnioittamaan huhtikuussa edesmenneen legendan muistoa katsomalla ja kuuntelemalla.

Teksti: Sini Heinoja
Kuva: Antti Pitkäjärvi