Elokuvat

Petteri Saario

Aktivisti

2017 Suomi
57 min • suomenkielinen
S
Teema: Rokumentti Awareness
16.11.2017 | klo 20.05 | Paikka: Tapio 4

*loppuunmyyty*

“Eikö tällä röyhkeydellä ole Suomessa mitään rajaa?” 

Kun teini-ikäinen tyttö haastaa maailman suurimpiin lukeutuvan kaivosyhtiön, monet hymähtelevät väheksyen. Pian vähättely muuttuu ihailuksi. Nuoresta tytöstä, kaivosmiehen tyttärestä, kasvaa kaivosten vastaisen kamppailun näkyvin hahmo Suomessa, Lapin rohkea Jeanne d'Arc.

Sodankyläläisen Riikka Karppisen elämä mullistuu 15-vuotiaana. Kansainvälinen kaivosjätti ilmoittaa löytäneensä Karppisten kotikylän kupeesta poikkeuksellisen rikkaan nikkeli- ja kupariesiintymän. Malmi ei kuitenkaan makaa missä tahansa paikassa vaan Lapin arvokkaimpiin lukeutuvalla aapasuolla Viiankiaavalla. Suomen valtio lunasti osan arvosuosta aikoinaan Riikan perheeltä, vedoten Viiankiaavan mittaamattomiin luontoarvoihin. Nyt valtio saattaa luovuttaa samaiset maat monikansalliselle kaivosyhtiölle.

Aktivisti on puhutteleva mutta samalla myös innostava elokuva kaivosmiehen tyttären sinnikkyydestä ja taistelutahdosta luonnonarvojen ja oman kotikylänsä puolesta. Se on myös kuvaus pohjoisen upeasta luonnosta: siitä mikä on liipaisimella, kun luonnonvaroja hamuavat kaivosyhtiöt ulottavat toimintansa yhä uusille - ja usein myös suojelluille - alueille. 

Kumpi on arvokkaampaa, maanpäälliset luontoarvot vai verotuloiksi muutettava maanalainen metalli? Onko kaikki kaupan, jos tarpeeksi maksetaan?

Traileri