Elokuvat

Lars Feldballe-Petersen

Anteeksiantamaton

Suomi, Tanska
76min • Bosnia, englanti. Suomenkielinen tekstitys.
K12
Teema: Rokumentti Awareness
19.11.2017 | klo 17.30 | Paikka: Tapio 4 | OSTA LIPPU

Voiko kiduttajalle antaa anteeksi?

Bosnian sodan syttyessä vuonna 1992 Esad Landzo oli 19-vuotias turhautunut nuorukainen. Hän värväytyi armeijaan ja päätyi Čelebićin vankileirille vartijaksi. Esimiestensä ja komentajiensa kannustuksesta Landzosta tuli vartija, jonka nimi herätti kauhua. Hän kidutti ja pahoinpiteli vankeja mielensä mukaan. Muutamaa vuotta myöhemmin Landzo tuomittiin Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa vankeuteen rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Landzo suoritti vankeustuomionsa Suomessa, jonne hän jäi myös asumaan vapauduttuaan. Vaikka tuomio on istuttu, menneisyys on Landzon lopullinen vankila. Unettomina, painajaisten riivaamina öinä hän miettii, onko anteeksiantoon mahdollisuutta. Landzon tie vie takaisin Bosniaan, jossa hän haluaa kohdata rikostensa uhrit ja pyytää anteeksi. Historian haavat ovat edelleen vereksinä auki niin maisemassa kuin ihmisissä.

Ari Matikaisen tuottama Anteeksiantamaton on pysäyttävä ja häkellyttävän ajankohtainen pohdinta vihasta, surusta, anteeksiannosta ja sovituksesta. Elokuvalle myönnettiin tuomariston kunniamaininta PerSo Film Festivalilla Italiassa.

Traileri