Elokuvat

John Scheinfeld

Chasing Trane: The John Coltrane Documentary

2016 USA
99 min • englanti
K7
Teema: Rokumentti selection
19.11.2017 | klo 17.00 | Paikka: Tapio 3 | OSTA LIPPU

Maailman hienoimman muusikon elämä

Chasing Trane on laadukas ja viihdyttävä elokuva John Coltranen musiikista ja elämästä. Jazzin, tai oikeastaan koko populaarimusiikin suurimpiin muusikoihin kuuluva John Coltrane vei saksofonillaan musiikkia sfääreihin, joita ei ole sen koommin saavutettu.

Laivaston orkesterissa ensilevytyksensä tehnyt Coltrane kehittyi muusikkona huimaa vauhtia. Pestit Dizzy Gillespien, Thelonious Monkin ja Miles Davisin yhtyeissä kannustivat lahjakkuutta kohti soolouraa ja omaa visiota uudesta jazzista. Kiihkeässä elämänpalossa Coltrane valmisteli yhtä aikaa ”maailman suosituimmaksi” jazzlevyksi kohonnutta Kind of Blueta sekä omaa, ennennäkemättömän haastavaa Giant Stepsiä. Kehitys huipentui Coltranen klassiseen kvartettiin, jota pidetään yhtenä musiikkihistorian hienoimmista kokoonpanoista ja ajattomaan klassikkoon, A Love Supreme -albumiin. Samalla viehätys heroiiniin poltti elinvoimaa kiihtyvällä tahdilla. 

John Scheinfeldin Chasing Trane on ensimmäinen todella onnistunut dokumenttielokuva viime vuosisadan suuresta nerosta. Elokuva tavoittaa Coltranen musiikista huokuvan hengellisyyden Denzel Washingtonin vakuuttavasti lausuman ääniraidan myötä. Ja mikä parasta, elokuva on täynnä Coltranen syvälle sieluun uppoavaa musiikkia. Tee itsellesi palvelus ja vietä iltapäivä Coltranen seurassa.

Traileri