Elokuvat

Gorman Bechard

Every Everything: The Music, Life & Times of Grant Hart

2013 USA
97 min • englanti
K12
Teema: Rokumentti selection
17.11.2017 | klo 21.15 | Paikka: Tapio 4 | OSTA LIPPU

13.9.2017 oli murheellinen päivä: vaihtoehtorockin suuri persoona Grant Hart menehtyi 56-vuotiaana. Rokumentti muistaa häntä näytöksellä.

Kun puhutaan vaihtoehtorockin legendoista ja keskeisistä suuntaviivoittajista, on Grant Hartia mahdotonta ohittaa. Hüsker Dün toisena laulaja-lauluntekijänä ja rumpalina hän oli valamassa perustaa esimerkiksi grungen myöhemmälle valloitukselle. Kuten The Posies kappaleellaan Grant Hart (1996) laulaa: ”Nervous children making millions: you owe it all to them/Power trios with big-ass deals: you opened for it then”.

Hüsker Dün erotti muista aikakautensa punkista ja hardcoresta ponnistaneista, usein hyvin maskuliinisista bändeistä avoimen homoseksuaalisuuden lisäksi avoin tunteellisuus: kappaleissa käsiteltiin kaipausta ja surua suoraan sydämeenkäyvällä tavalla, erityisesti Hartin toimesta. Paljasjalkaisen rumpalin kurkkua sekä sisintä repivät tulkinnat veivät viestit vastustamattomasti perille.

Hüsker Dü hajosi vuonna 1987 pitkälti Hartin ja toisen keulahahmo Bob Mouldin vaikeaan suhteeseen. Sekä Hartin omiin ongelmiin. Grantin ura jatkui pääasiassa sooloartistina omapäisellä tekemisellä ja vaihtelevalla näkyvyydellä, päättyen levyjen osalta vuoden 2013 hehkutettuun tupla-albumiin The Argument, joka pohjautuu John Miltonin runoelmaan Kadotettu paratiisi.

Every Everything: The Music, Life & Times of Grant Hart poikkeaa musiikkidokumenttina valtavirrasta, kuten päähenkilönsäkin. Kankaalla ei nähdä valikoimaa puhuvia päitä hehkuttamassa esikuvaansa, vaan äänessä on käytännössä vain kohde itse. Ja se kantaa, sillä Hart on karismaattinen kertoja jolla on monisyinen tarina kerrottavanaan. Siihen kuuluvat musiikin lisäksi esimerkiksi kollaasi- ja levynkansitaide, heroiini ja kodin tuhonnut tulipalo.

Jos tiedät, kuka Grant Hart on, antaa dokumentti sinulle väylän tutustua tähän syvälliseen ja suorasanaiseen pohdiskelijaan paremmin. Jos hän on sinulle ennestään vieras, toimii dokumentti oivana esittelynä ja historiikkina särökitaramusiikin suureen taustavaikuttajaan.

Traileri