Elokuvat

Kati Juurus

Cinema Dadaab

2018 Suomi
58min • englanti, somali. Englanninkielinen tekstitys
K7
Teema: Toivo/ttomuus
15.11.2018 | klo 16:30 | Paikka: Tapio 4 | OSTA LIPPU

Pilkahdus toivoa ja elokuvan voimaa 

Dadaab on Kenian aavikolla sijaitseva maailman suurin pakolaisleiri. Leirissä asuu satoja tuhansia Somaliasta ja muista sodan repimistä Afrikan maista paenneita pakolaisia. Elämä leirillä on turhauttavaa, ja haaveet kotiinpaluusta tai pääsystä länsimaihin osoittautuvat yleensä toivottomiksi. Pakokeinot karusta arjesta ovat vähissä. Khat-huumekasvin mutustelu on yleinen ongelma, jonka asukkaat itsekin tiedostavat.

Abdika Mohamed Ibrahimin ratkaisu toivottomuuteen eivät ole huumeet vaan tarinat - hän pyörittää leirillä ”elokuvateatteria”, jonka esitystekniikkana toimii kaksi vierekkäin asetettua tv-ruutua. Miesyleisö katselee intensiivisesti toimintarymistelyä sekä romanttisia klassikoita. Häveliäisyyden ja uskonnon takia seksiin viittaavat kohtaukset toki kelataan, vaikka ne eivät edistyksellistä teatterinpitäjää henkilökohtaisesti häiritsekään. Myös naistennäytöksiä on suunnitteilla. Elokuvat auttavat unelmoimaan, luovat toivoa ja avartavat leirillä jopa koko ikänsä viettäneiden maailmankuvaa. Samalla kuvat ja tarinat tuovat lohtua sydänsuruihin ja ikävään.

Kati Juuruksen lohduttavan elokuvan musiikin on säveltänyt suomalaisen rytmimusiikin kansainvälisesti tunnustetuimpiin tuottajiin lukeutuva multi-instrumentalisti Jimi Tenor.

Traileri