Elokuvat

Tom Volf

Maria by Callas

2018 Ranska
113 min • englanti, ranska, italia. Suomenkielinen tekstitys
S
Teema: Rokumentti selection
18.11.2018 | klo 13:00 | Paikka: Tapio 4 | OSTA LIPPU

Diivojen diiva lähikuvassa

Maria Callas on edelleen yksi maailman tunnetuimmista oopperadiivoista, vaikka hänen kuolemastaan on jo 40 vuotta. Lempinimellä La Divina (jumalainen) tunnettu Callas oli aikansa superjulkkis. Hänet tunnettiin ainutlaatuisesta äänestään ja draamantajusta, mutta myös räiskyvästä temperamentista ja myrskyisistä ihmissuhteista.

Kreikkalaiseen siirtolaisperheeseen New Yorkissa syntynyt Callas kasvoi määräilevän äidin varjossa ja päätyi esiintymään jo viisivuotiaana. Nuorena käynnistynyt ura vei Callasin maailman tunnetuimpiin oopperataloihin Milanon La Scalasta ja New Yorkin Metropolitaniin.

Maria Callasin elämä oli kaikkea muuta kuin helppoa ja tasaista. Ulkonäköpaineet, maaninen laihdutus ja äänen menettäminen aiheuttivat kärsimystä, jota risaiset suhteet eivät helpottaneet. Äidiksi halunnut Callas sai lapsen Aristotle Onassiksen kanssa, mutta lapsi menehtyi heti synnytyksen jälkeen. Suhde päättyi ja Callas kuoli erakkona vain 53-vuotiaana.

Tom Volfin ohjaamassa dokumentissa ei haeta kohupaljastuksia, vaan annetaan puheenvuoro Marialle itselleen. Mukana on paljon aikaisemmin julkaisematonta arkistomateriaalia ja tietenkin elämää suurempia lauluesityksiä. Ääneen pääsevät myös oopperadiivaa ympäröivät ihmiset kuten Marilyn Monroe, JFK, Grace Kelly ja Elizabeth Taylor. Elokuva on kuin rakkaudenosoitus Callasin ainutlaatuiselle lahjalle: hänen äänelleen.

Traileri