Elokuvat

Julie Cohen, Betsy West

RBG

2018 USA
97min • englanti. Suomenkielinen tekstitys.
K12
Teema: Toivo/ttomuus
16.11.2018 | klo 18:20 | Paikka: Tapio 4 | OSTA LIPPU

*loppuunmyyty*

Tasa-arvotaistelijan sykähdyttävä elämäntarina

Äiti, isoäiti, pop-ikoni ja pitkän linjan tasa-arvotaistelija - Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg on kaikkea tätä ja enemmän. Omat vastoinkäymiset uran alkutaipaleella sytyttivät nuoressa lakinaisessa taisteluhalun yhteiskunnan patriarkaalisten rakenteiden purkamiseksi. RBG kuvaa Ruth Bader Ginsburgin poikkeuksellista uraa ja elämää kronologisessa järjestyksessä uran alkutaipaleelta aina viime vuosien somesuosioon saakka.

Tämän 85-vuotiaan, ”Notorious RBG” lempinimeäkin kantavan teräsrouvan suorapuheista argumentointia ja sisältä kumpuavaa karismaa ei voi kuin ihailla. Betsy Westin ja Julie Cohenin elokuva on myös rakkaustarina. Uransa tiukimmissa paikoissa, paineen ollessa kovimmillaan, Ginsbergin aviomies kannusti ja tuki häntä uralla eteenpäin ja loi uskoa, että 150-senttinen nainen voi seistä omilla jaloillaan miehisen vallan vankimman rakennelman edessä.

Sundancessa ensi-iltansa saanut ja sen jälkeen Yhdysvaltojen elokuvateatterit valloittanut RBG on paitsi huikea elämänkerrallinen dokumenttielokuva, myös kantaaottava tarina nykypäivän polttavasta puheenaiheesta. Merkittävistä saavutuksista huolimatta Ruth Bader Ginsburgin vuosikymmeniä kestänyt taistelu sukupuolten tasa-arvon puolesta jatkuu edelleen.

Traileri