Elokuvat

Inka Achté

Miehen malli

2018 Intia, Norja, Suomi
68 • englanti, hindi, marathi. Englanninkielinen tekstitys
K7
Teema: Toivo/ttomuus
15.11.2018 | klo 17:45 | Paikka: Tapio 4 | OSTA LIPPU

Pojasta polvi paranee, paraneehan?

Vuonna 2012 tapahtunut julma joukkoraiskaus bussissa ja tänä keväänä uutisoitu 8-vuotiaan joukkoraiskaus ja murha ovat vain muutamia karmeista otsikoista, joita on kantautunut Intiasta tällä vuosikymmenellä. Keskustelu naisten oikeuksista tai puhtaasta misogyniasta on Intiassa polttavan kuuma puheenaihe, ja syystäkin. Painajaismaisten rikosten myötä pieniä edistysaskeleita, kuten julkisten kulkuvälineiden turvallisia naistenosastoja, on otettu, mutta todellinen haaste on muuttaa syvästi patriarkaalista yhteiskuntaa ja sen arvoja.

Inka Achtén tuore dokumentti kertoo Mumbaissa toimivan Men Against Violence and Abuse (MAVA) järjestön ruohonjuuritason työstä. Järjestön kerhossa pojat haastetaan kyseenalaistamaan perinteistä miehen mallia ja murtamaan vääristyneet ja vanhentuneet ajatukset naisista ja naiseudesta. Elokuvan päähenkilö on 16-vuotias Ved, pahoinpitelevän isän ja alistuvan äidin poika, jonka elämää elokuvassa seurataan kolmen vuoden ajan. Onko kerhosta hyötyä, seuraako Ved vanhoja traditioita vai onko uusi, tasa-arvoisempi ajatus miehisyydestä mahdollista juurruttaa ajatteluun.  

Erittäin ajankohtainen ja ajatuksia herättävä dokumentti haastaa meitä pohtimaan maailmankuvaa ja malleja, joihin kasvamme ja jotka jaamme perinnöksi jälkeläisillemme. 

Traileri