Tunnelmat

18.11.2018

"Dokumentit kiinnostaa, rock kiinnostaa, Rokumentti kiinnostaa erityisesti" - Rokumentti veti Joensuuhun

Tasan kaksi vuotta sitten toimittaja Markku Seppänen ja antiikintutkija Manna Satama saapuivat Joensuuhun tutkimaan, josko lapsiperheelle löytyisi täältä uusi koti. Kaupungissa oli meneillään Rokumentti ja kuppi kallistui kaupunkiin muuton puolelle.

- Joensuu ja Kuopio oli listalla finaalissa, Seppänen kertoo ja Satama jatkaa:

- Asuttiin Helsingissä vuosikymmenet, mutta haluttiin Itä-Suomeen. MInä olen Parikkalasta ja Markku Kainuusta, joten Joensuu oli hyvä kompormissi. 

Sopiva talo löytyi Joensuusta ja pariskunta kehuu kaupungin vaikuttaneen muutenkin viihtyisältä. Talojen hinnatkin olivat kohdillaan, joten juhannusviikolla 2017 muutto oli tosiasia.

- Ratkaisu tuntuu edelleen hyvältä. Ei ole negatiivista sanottavaa.

Rokumentista tuli samantien perinne ja sellaisena se Seppäsen ja Sataman mukaan tulee jatkossakin pysymään.

- Jo silloin kaksi vuotta sitten päätettiin, että jos tänne muutetaan, niin ens vuonna ei Rokumenttia missata. Ei missattu, eikä missattu tänäkään vuonna.

Satama sanoo, että paljuilu Taitokorttelissa on vielä kokematta, joten senkin vuoksi Rokumenttiin on tultava uudestaan. Eniten tänne silti vetävät elokuvat.

- Työkseni toimitan valokuvauslehteä ja dokumentit kiinnostaa. Opiskelin sitä alaa, mutta ei minusta tullut sellaista, joka sillä eläisi. Joka tapauksessa dokumentit kiinnostaa, rock kiinnostaa ja Rokumentti kiinnostaa erityisen paljon, Seppälä kuvailee.

Satama jatkaa, että olisi mukava istua leffassa vaikka koko päivä, mutta muut velvollisuudet rajoittavat jonkin verran.

- Rokumenttiin tulee silti lähdettyä kun ei näitä muuten pääse näkemään.

Seppälä ja Satama kehuvat myös festarin ajankohtaa. Marraskuussa on edes joku valopilkku. 

- On tosi kiva kun kaupungillakin on tapahtumaa ja liikettä. Semmoista vois olla Joensuussa enemmänkin, Satama sanoo.

Seppänen komppaa ja ehtii vielä ennen Eric Clapton: Life in 12 Barsin alkua muistelemaan ikimuistoista kokemusta viime vuodelta.

- Katoin Tuhansien raitojen miehet -dokkarin ja edellisenä iltana oltiin Ismo Alangon juhlakonsertissa Areenassa. Sitten siellä yksin hekottelin sille dokkarille ja valot syttyi niin huomasin, että takana istui Alanko. Siinä kiiteltiin hyvästä keikasta ja löytyi yhteinen tuttavakin.

Teksti: Pasi Huttunen
Kuva: Markus Korpi-Hallila