Elokuvat

Matt Ornstein: Accidental Courtesy – Daryl Davis, Race & America

Matt Ornstein

Accidental Courtesy – Daryl Davis, Race & America

2016 Yhdysvallat
Englanti, ei tekstityksiä
Teema: Roolileikit
19.11.2016 | klo 21.30 | Paikka: Tapio 3 | Liput

Kahvilla Ku Klux Klanin kanssa

”Miten voit vihata minua, jos et tunne minua?” Tähän kysymykseen yhdysvaltalainen bluesmuusikko Daryl Davis on etsinyt jo vuosia vastausta. Isänsä työn vuoksi jo varhain eri kulttuureille altistunut Davis on tehnyt vuosikymmeniä työtä rasismia vastaan. Hänen tapansa on herättänyt paljon keskustelua: Davis on nimittäin tutustunut ja ystävystynyt useiden Ku Klux Klanin jäsenten kanssa. Mutta keskustelu onkin juuri se, mitä Davis haluaa. Paikoin jopa hersyvät kohtaamiset eri ihmisten kanssa saavat katsojan ajattelemaan maailmaa uudesta näkövinkkelistä.

Davis kulkee ympäri Yhdysvaltoja selvittäessään rasismin historiaa ja mustien kansalaisoikeusliikkeen vaiheita. Yhdysvaltain historiankirjoitus on edelleen pitkälti valkoista historiaa, vaikka rodullistettujen ihmisten osuus on alusta asti ollut merkittävä.

Kaikki eivät sulata Davisin huomiota herättävää yhden miehen aktivismia. Black Lives Matter -liikkeen jäsenien, etenkin nuoremman polven mielestä Davis sylkee koko kansalaisoikeustaistelun päälle veljeilemällä klaanilaisten kanssa. Muutama ystävyys ei kumoa yli vuosisadan mittaista vihan ja väkivallan liikettä.

Olipa Davisista mitä mieltä tahansa, hänen pyrkimyksillään tuoda eri osapuolet saman pöydän ääreen on oma, mielenkiintoinen osansa Yhdysvaltain ihmisoikeus- ja rasismikeskustelussa. Tämä useilla festivaaleilla palkittu dokumenttielokuva on ehdoton must-see kaikille, jotka haluavat avartaa mieliään.

 

OSTA LIPUT TÄÄLTÄ!

Traileri