Elokuvat

Spandex Sapiens

Oskari Pastila

Spandex Sapiens

2015, Suomi
87 min • Suomi. Englanninkieliset tekstitykset
K-12
Teema: Roolileikit
19.11.2016 | klo 17.00 | Paikka: Tapio 4 | Liput

Maailman viimeinen neandertalilainen pukeutuu spandexiin

Paljon kehuja saanut Spandex Sapiens on dokumenttielokuva Suomessa marginaalilajina tunnetusta showpainista. Elokuvan keskiössä on barbaarimainen ja konservatiivinen alfauros Michael “StarBuck” Majalahti, jolle showpaini on koko elämä. Avoimesti homofobisen Majalahden pahin vastustaja kehässä on hänen arvojaan horjuttava transsukupuolinen painijalupaus Jessica Love. Vastakkainasettelu on aito - sekä kehässä että sen ulkopuolella.

Primitiivinen Majalahti kumartaa miesidyllin alttarikuvaa, jossa valkeat cis-heteromiehet Hulk Hoganin ja Rambon johdattamina survovat toisella kädellään suuhuunsa raakaa kokolihapihviä ja toisella mättävät suvaitsevaisuutta pataan. Jessica Love on puolestaan Euroopan ainoa transsukupuolinen showpainija, joka on samaan aikaan ihana ja söpö sekä täysin vakavasti otettava, raju vastustaja. Majalahdelle on raskasta seurata sivusta, kuinka hänen arkkiviholliselleen satelee gloriaa joka puolelta hänen itsensä ottaessa takapakkia lähes kaikilla elämän osa-alueilla. 

Dokumentin tematiikka flirttailee intensiivisesti perinteisten sukupuoliroolien kanssa, eikä arastele näyttää Majalahden suoria lausuntoja asiasta. Elokuva on myös visuaalisesti ehtaa silmänruokaa, joka tekee kunniaa tälle urheilu- ja väkivaltaviihteen lempilapselle. Tarinansa ja toteutuksensa puolesta Spandex Sapiens on vuoden ehdoton kotimainen must-see, joka mahdollisimman monen tulisi ottaa haltuun valkokankaalla. 

Traileri