Elokuvat

Penelope Spheeris

The Decline of Western Civilization

USA 1981
100 min • englanti
K16
Teema: Rokumentti selection
19.11.2016 | klo 23.00 | Paikka: TAPIO 4 | Liput

Musadokkareiden ajaton klassikko kruunaa punkin juhlavuoden

Punkin 40-vuotisjuhlien kunniaksi Rokumentissa nähdään punkelokuvan tai ylipäänsä musadokkareiden ylittämätön klassikko The Decline of the Western Civilization. Erittäin harvoin julkisesti esitetty elokuva kuuluu jokaisen musafanin yleissivistykseen, joten Rokumentin näytöstä ei kannata jättää väliin.

Muun muassa Wayne's Worldista myöhemmin tunnettu ohjaaja Penelope Spheeris on kuvannut Los Angelesin musiikkiskeneä kolmella vuosikymmenellä poikkeuksellisen paljastavalla otteella. Rokumentissa nähtävä saagan ensimmäinen osa keskittyy 70-luvun loppuun ja punkin syntyyn. Spheeris dokumentoi kameransa kanssa raakaa eloa hämyisillä ja saastaisilla klubeilla, joilla LA:n punkbändit soittavat ensimmäisiä keikkojaan. Leffassa ovat mukana myöhemmät klassikkobändit kuten Black Flag, The Germs ja Circle Jerks.

The Decline of the Western Civilization näyttää punkin synnyn kaikessa rumuudessaan ja rajuudessaan, peittelemättä ja silottelematta. Kuva ei ole kaunis ja kenties sen takia itse LA:n poliisipäällikkö kielsi elokuvan esittämisen kaupungissa heti ensi-illan jälkeen.

Traileri