Elokuvat

Tommi E. Virtanen

Tuhansien raitojen miehet

2017 Suomi
60 min • suomenkielinen
S
Teema: Rokumentti selection
18.11.2017 | klo 12.45 | Paikka: Tapio 4 | OSTA LIPPU

Suomen kovimmat soittoniekat. 

Haluatko tietää, ketkä suomalaismuusikot olivat ehdolla Abban kiertuebändiksi? Entä kuka soittaa legendaarisen rumpufillin Tapani Kansan R-A-K-A-S-kappaleeseen? Tuhansien raitojen miehet antaa kasvot suomalaiselle viihdemusiikille ja käsittelee sen parissa operoineiden muusikoiden edesottamuksia. Elokuva on viihdyttävä, lukuisilla anekdooteilla täytetty kertomus studiomuusikoiden arjesta ääniteteollisuuden kulta-aikana. Tätä Suomessa on kaivattu! 

Tommi E. Virtasen elokuva keskittyy pääasiassa ’Suomen kompiksi’ nimettyyn ryhmään, jonka jäsenet kuten Juha Björninen, Heikki ”Häkä” Virtanen ja Tapani ”Nappi” Ikonen, palaavat vuosikymmenten tauon jälkeen musisoimaan ja muistelemaan uraansa legendaariselle Finnvoxin B-studiolle, jonka uumenissa on taltioitu suuri osa kansan rakastamista kappaleista ja albumeista. Ryhmä hallitsee yhä levytyssaldoillaan eniten levyttäneiden suomalaismuusikoiden tilastoja. Suomen kompin lisäksi mukana vilahtelee suuri joukko muusikoita 60-luvulta aina tähän päivään saakka. Tuhansien raitojen miehet on oivallinen kuvaus siitä, kuinka Suomen musiikkiteollisuus on vuosikymmenten saatossa muuttanut muotoaan. 

Virtasen elokuva on lämmintä välittämistä huokuva tarina valtavan perinnön suomalaiseen musiikkiin jättäneistä hiljaisista puurtajista, jotka nostetaan viimen ansaitusti parrasvaloihin. Jokainen joskus Paratiisia tai Rentun Ruusua hyräillyt tai Finnhitsien tahtiin tanssahdellut on näille miehille paljon velkaa.

Rokumentin esitys on dokumentin ensi-ilta!