Elokuvat

Jonas Åkerlund

Lords of Chaos

2018 Ruotsi, Iso-Britannia
112 min • englanti
K18
Teema: Avaus- ja päätöselokuvat
14.11.2018 | klo 19:00 | Paikka: Tapio 2 | OSTA LIPPU

*loppuunmyyty*

Odotettu tarina rockmusiikin kohutuimmasta ajanjaksosta

Rokumentin avauselokuvana nähtävä Lords of Chaos on herättänyt suuria tunteita jo projektin lanseerauksesta lähtien. Jo ajatus kuvata fiktioelokuva Norjan black metalin syntyä ja roihua valaisevasta kirjasta herätti metallimaailman huomion, mutta varsinainen pommi oli, kun ohjaajaksi paljastui Jonas Åkerlund. Odotettu elokuva nähdään Rokumentissa kankaalla ensimmäistä kertaa Suomessa!

Lords of Chaosin tarina on äärimmäisen mielenkiintoinen. Muutaman nuoren aloittama liike paisui hetkessä maailmanlaajuiseksi ilmiöksi, jonka myötä kirkkoja paloi ja ihmisiä kuoli puukon tai oman käden kautta. Elokuvan tarina alkaa, kun Øystein Aarseth, Euronymous, ystävystyy moniongelmaisen Per Yngve Ohlinin eli Deadin, kanssa ja kaksikko jalostaa syrjäytymisestä äärimmäistä musiikkia, joka saa nimen Mayhem. Mukaan tulee nuori ja heitä kiihkeästi ihaileva Kristian Vikernes, Varg. Skenen keulamies Aarseth saa kiihkeämpiä seuraajia kuin koskaan halusi. Musiikista alkanut liekki liehahtaa roihuun, eikä loppu ole onnellinen.

Maailman parhaimpiin musiikkivideo-ohjaajiin ja Bathoryn rumpalinakin kunnostautuneen Jonas Åkerlundin ohjaama Lords of Chaos kertoo monille Rokumentin kävijöille tutun tarinan, mutta nyt se kerrotaan kaikessa tylyssä toteavuudessaan kunnianhimoisesti, viiltävän analyyttisesti ja pimeällä, vähän pelottavalla tavalla kauniisti. Ohjaaja ei ota tehtäväkseen sen kummemmin ihastella kuin tuomitakaan. Katsojalle jää paljon ajateltavaa. Lords of Chaos on vangitseva katselukokemus rockhistorian hurjimpiin kuuluvasta ajanjaksosta.